Frenleme Dirençleri
Frenleme direnci, elektrik motorlarının durmasını ya da normal hızla inmesini sağlayan direnci denilmektedir. Motor tarafından üretilen enerji inverter tarafından aklıma çevrilirken, fren direnci üzerinden de ısıya dönüştürülmektedir.
Enerji kesilen motorda atalet fazla ise kinetik enerji sayesinde motor çalışmaya devam eder. Kinetik enerji motorun çalıştırmaya devam etmesi şebekeyi besleyici için bu süreç döngü halinde devam eder. Bu döngünün kısa tutulması ve üretilen bu enerjinin ısıya dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu süreçte inverter motorun enerjisini keserek enerjiyi DC’ye döndürür.
Frenleme direnci CrAl ya da CrNi iletken tel formu üzerinden seramik malzeme üzerine izole edilmesi ile yapılmaktadır. Nikel ve krom telden elde edilen frenleme direnci ise ısının yayılmasına uygun ve soğutucu alüminyum şeklinde üretilmektedir.
Frenleme direnci kullanımı esnasında oldukça hızlı bir şekilde ısınırlar. Aşırı kullanımda bu sıcaklık ortalama 300 ile 400 derece gibi tehlikeli sıcaklık boyutuna gelebilmektedir. Sorun yaşanmaması adına montajı yapılacak olan yerin ısıdan etkilenmemesi gerekir. Montajı yapılacak yerin yanıcı bir yüzey olmamasına plastik ya da ahşap gibi dikkat edilmesi olası yangının önüne geçecektir. Oldukça önemli bir husus olan frenleme direnci, fazlasıyla dikkat gerektirmektedir.
Bir diğer önemli olan konu her marka inverterin kendine has direnç değerlerinin olmasıdır. Daha iyi aktarabilmek adına örnek vermek gerekirse; bir matkap motorundaki direnç gücü ile iş makinesindeki kepçeye bağlı direnç gücü farklılık göstermektedir. Bu nedenle dikkat etmeli ve tercih edeceğiniz markanın da mutlaka direnç güçleri hakkında bilgi almalısınız.
Düzgün yalıtımı yapılmayan direnç güçlerinde voltaj arttıkça gerilim meydana gelir. Bu nedenle frenleme direnci montajı yapılırken yalıtım bakımından iyi kablolar seçilmeli ve buna uygun bir yere yapılmalıdır. Ahşap, plastik, rutubet ya da nem alan yerlerde montajın yapılmaması olası yangının çıkmasına engel olacaktır.
Alüminyum Frenleme Direnci
Alüminyum frenleme direnci ise elektrikli motorların normalinden daha çabuk durmasını ve normal hızda inmesini sağlamaktadır. İnverterin fren terminallerine uygun olarak watt ve omik değerde direnç bağlanmalıdır. Bu sayede motor tarafından üretilen enerji inverter tarafından doğru akıma çevrilerek hızlı bir şekilde frenleme direnci üzerinden ısıya döndürülebilir.
Asenkron motor ile üretilen enerji inverterde de doğru akıma çevrilebilir. Yine aynı şekilde frenleme direnci üzerinden de ısıya dönüştürülmesi sağlanır. Burada önemli olan frenleme direncinin hız kontrol cihazındaki DC bara voltajın yükselmesini önlemek için kullanan omik bir yük olduğunu unutmamalısınız.
AC motorların inverter kontrolünde kısa sürede durması için frenleme direncinden destek almaktadır. Alüminyum dış kılıfları sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde ısı dağılımı sağlanır. Elektrikli fırınlardaki ya da oda ısıtıcılarındaki rezistanslar omik yükü anlatabilmek açısından iyi bir örnektir. Daha uzun ömürlü ve daha dinamik yapıda bulunmaları en çok tercih edilme sebepleri arasındadır.
Genel olarak bakacak olursak frenleme direnci kullanırken; direncin kuvvetine, monte edilecek yerin emniyetli olmasına, yüksek ısıları çıkması sebebiyle dikkat edilmesine mutlaka özen göstermelisiniz. Doğru bir kullanım ile uzun yıllar boyunca herhangi bir hasar oluşmadan kullanabilirsiniz. Akımın oldukça güçlü olması voltajın yüksek olmasından kaynaklanırken yapılan yalıtımı sağlam ve kaliteli olduğuna dikkat etmelisiniz.
Frenleme direnci oldukça yaygın olan ve sık kullanılan bir modeldir. Monte edileceği yer özenle seçilmelidir ki, kumanda panosunun üzerine monte edildiğinde zamanla panonun ısınma yaparak hasar alabileceğini unutmamalısınız. Bu tarz sorunlar yaşamamak ne parçaların zarar görmemesi için dikkatli bir işlem gerçekleştirmelisiniz. Parçalar zarar gördüğü zaman verimliliği düşeceği için dikkat etmelisiniz.